Wees welkom om Robur op Den Eik met eigen ogen te zien groeien! Locatie: geef “Robur op Den Eik vzw” in bij Google Maps voor de juiste locatie E-mail: info@roburopdeneik.org, ook om een telefoonnummer te vragen als je liever belt Messenger: Marieke Van Coppenolle Of laat hieronder in ons Gastenboek je bericht achter! [Het zou kunnen dat je bericht t.g.v. een technisch mankement niet verschijnt, maar Marieke krijgt je reactie wél via e-mail en zal daar dan antwoorden.] UITERST BELANGRIJK en zelfs ONONTBEERLIJK voor het slagen van dit project: help mee deze website verspreiden, beveel Robur op Den Eik overal aan, twitter en facebook enz. erop los, kortom, dat helpt om deze droom waar te kunnen maken: ten dienste staan (van Robur op Den Eik vzw) en financieel onafhankelijk blijven om dat te kunnen doen! DANK JE WEL! Ben je actief in de zorgsector en werk je met mensen met een (dreigende) burn-out? Hier vind je een oproep tot samenwerking! Het zou toch fantastisch zijn als therapeuten – in samenspraak met de vzw en elkaar – gebruik kunnen maken van een ecologisch hobbithuisje in een bos, een plek die ze helemaal naar eigen goeddunken kunnen uitbouwen ter behandeling en ter preventie van burn-out! En kijk ook even hier

Gastenboek

23 reacties

Bart · 22/04/2017 op 14:25

Tof initiatief!

Bart

  zwerfeikje · 22/04/2017 op 17:16

  Dank je wel, Bart!

   Vanzieleghem Samuel · 18/02/2022 op 12:55

   Hallo heb u via tv leren kennen.Dat ben ik al een lange tijd op zoek naar plaats om tot rust te komen…Er wordt blijkbaar een helpende hand gevraagd om het te onderhouden lijkt mij wel iets.Graag beetje meer informatie a.u.b M.v.g.

Nasira Laamiri · 15/09/2017 op 09:16

Beste Marieke,

Ik wil je graag contacteren via email met een vraag maar zie dat het via Facebook moet, heb je ook een emailadres dat ik mag en kan gebruiken (gebruik zelf geen Facebook).

Groetjes

Nasira

  zwerfeikje · 15/09/2017 op 13:08

  Dank je wel voor je reactie, Nasira! Het e-mailadres staat erbij, hoor, helemaal bovenaan bij de manieren van contacteren. Het staat er ‘omschreven’, om spam te vermijden. 🙂 Ik stuur je wel een antwoord op je e-mailadres! Lieve groet, Marieke

Luc Van Gool · 22/01/2018 op 11:21

Passeerde gisteren op jullie locatie. Even rondgewandeld. Ziet er ecologisch interessant uit..
Toch enkele opmerkingen:
* lijkt me erg klein voor alle initiatieven en projecten die jullie er gerealiseerd willen zien…
* locatie aan de rand van een rij weekendhuisjes en in een bosrecreatiegebied lijkt me niet ideaal: toch wel wat wandelaars, fietsers en zelfs auto’s en zo vlak tegen de weg… Zou een meer afgelegen plek in pakweg de Ardennen niet beter geschikt zijn?
* Bijna 200.000€ lijkt me wel erg veel om dit bescheiden project te realiseren, of komen er nog extra (verblijfs)gebouwen?
Mvg,
Luc Van Gool
Beerse

  zwerfeikje · 22/01/2018 op 17:57

  Dag Luc,

  Heel erg bedankt voor je bezoekje, en voor de moeite die je genomen hebt om contact op te nemen en een gezond-nieuwsgierige positief-kritische feedback te geven. Daar heeft Robur veel aan!
  Ik geef je graag uitgebreid antwoord op je vragen, en als mijn antwoorden niet voldoen, vraag gerust door!

  * Robur is in de eerste plaats zo klein omdat hij wettelijk niet groter mag zijn, en misschien ook wel omdat dat bij zijn aard hoort: kleinschalig zijn (= op mensenmaat) en krachtig-zacht geborgenheid geven.
  De initiatieven die op deze website vermeld zijn, zijn voornamelijk ‘mogelijkheden’. Het enige wat vaststaat is dat in de eerste plaats mensen met een burn-out op Den Eik terechtkunnen, en kunstenaars/schrijvers die aan een project werken (artist in residence). Om het financieel leefbaar te houden en ook mensen met een laag inkomen de kans te geven gebruik te kunnen maken van de locatie, komt er waarschijnlijk ook een kleinschalig programma dat Robur op Den Eik vzw aanbiedt aan bedrijven, in het kader van burn-outpreventie.
  Alle andere initiatieven zijn zuiver voorbeelden van wat er zou kunnen, op de momenten dat Robur niet verhuurd is. En ja, als het binnen moet kunnen, zal een acht tot tien mensen zowat de maximale capaciteit zijn, en als die óók nog eens allemaal willen overnachten, zal het passen en meten worden, en akkoord zijn met weinig privacy, want tien slaapkamers zijn er niet. 😉 Wél kunnen mensen, als ze daar op tijd reserveren, terecht op de camping van De Lilse Bergen, op minder dan een kwartier wandelen van Den Eik. Groepen zullen open moeten zijn voor een nog wat sterkere back-to-basicservaring!

  * Ja en nee. Zélf zou ik ook het liefst afgelegen zitten. Maar ik heb dit stukje bos gekregen, en dat was nu toevallig op die plek… Bovendien heb ik achteraf bedacht dat het voor veel mensen met burn-outs misschien niet zo veilig zou voelen om echt afgelegen te zitten. Velen onder ons zijn niet meer gewend om in de natuur te zijn, en het laatste wat mensen met een burn-out kunnen gebruiken is extra stress door een onveilig gevoel. Ik denk dat ze er ook vaak alléén zullen verblijven, en mocht er iets zijn, dan is wat menselijke aanwezigheid in de buurt toch wel fijn… En (als ze Nederlandstalig zijn, tenminste) in je eigen taal om hulp of op een wandeling de weg kunnen vragen is ook wel fijn… Kortom, zoals met alles zijn er ook aan de locatie van Den Eik voor- en nadelen!
  Robur wordt bovendien gebouwd met het oog op een zo groot mogelijke geluidsisolatie (kalkhennep is daar uiterst geschikt voor!). Ik heb het van bij het begin belangrijk gevonden dat er een plek van stilte kan zijn op Den Eik, en dat is dus Robur.

  * Ik ben zelf ook geschrokken van de prijs, toen ik die hoorde. Het weekendhuisje ernaast, dat toch al zeker tien jaar oud is, heeft ook bijna zoveel gekost. Bovendien moest Robur rond zijn, vanwege het helende en harmoniserende van die vorm. Dat maakt het minstens 25 % duurder dan een vierkant huisje (Robur heeft ronde muren én bovenaan ronde vensters en deuren, die zijn een heel grote kost geweest, maar het ‘klopt’ wel!). Ik heb in de beginfase van het project op veel mooie ideeën moeten inbinden wegens het kostenplaatje, maar de ronde vorm was Roburs eigenheid, dáár kon ik niet omheen… ‘Robur-die-in-de-materie-wou-komen” gaf mij zelfs het gevoel: “Als ik niet rond ben, ben ik Robur niet meer!” Dat is dus een bewuste keuze geweest – en zeker geen gril: ik weet uit ervaring hoe helend een ronde woonvorm is: ze geeft rust, harmoniseert, omhelst, koestert… kortom, je voelt je er natuurlijkerwijs gewoon ‘beter’.
  In die hoge kosten zitten verder ook nog ‘werkkosten’, zoals werkuren van professionals en alles voor de tijdelijke buiteninfrastructuur die het mogelijk maakt om met vrijwilligers te werken, inclusief hun voeding en onderdak. Ook – daar ben ik heel eerlijk in – geraakt er soms geld ‘verloren’ doordat je op een bepaald moment een keuze moet maken die achteraf niet de juiste blijkt te zijn. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de zonneboiler, doordat de bouw vertraging opliep en het drogingsproces van de kalkhennep (te?) erg vertraagd werd door het winterseizoen, zodat ik veel sneller dan gepland moest investeren in de warmtepomp – wat de zonneboiler overbodig maakte… Om een lang verhaal kort te maken: als er één dominosteentje valt, vallen er een hoop…
  Maar ik bekijk dat altijd positief, omdat er tegelijk ook voordelen door ontstaan, heel vaak totaal onverwacht (zie de nieuwsbrief). Het kost dan wel meer aan geld, maar er blijken veel mensen baat bij te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van levenservaringen met een diepe impact (vooral de jonge mensen die komen helpen, geven dat aan! En ZIJ zijn onze toekomst…). Gelukkig valt niet alles aan de opbouw van zo’n project in geld uit te drukken…
  En by the way, ik ben een superbudgetteerder (vraag maar aan de mensen die mij kennen), dus daar zal het niet aan liggen! 🙂

  Kom gerust nog eens langs als je daar zin in hebt. Als ik er ben (je mag me altijd contacteren om dat te weten), kunnen we nog wat praten bij een bakske koffie of thee, en kun je me ter plekke nog alles vragen wat je wilt weten. En wie weet heb je nog goede ideeën, waar Robur en Den Eik blij mee zijn…

  Lieve groet,
  Marieke

   Luc Van Gool · 01/03/2018 op 16:40

   Heel erg bedankt voor je omstandige antwoord…
   Ben geïntrigeerd waarom de “ronde” vorm zo belangrijk is voor het project.
   Ben ook benieuwd of er concrete (verblijfs)projecten zijn? Of misschien moet er nog flink wat werk gebeuren eer jullie alles in gebruik kunnen nemen… Maar dat kan ik allemaal volgen op jullie website veronderstel ik…

   Mvg,
   Luc

zwerfeikje · 01/03/2018 op 18:39

Wel, ‘rond’ blijkt een helende vorm te zijn – in veel culturen is dat erkend, en sinds kort is dat ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Ik voelde intuïtief dat de vorm rond moest zijn, dat helpt de energie harmonisch stromen. En voor een helende plek is dat toch wel cruciaal – het ronde is echt het unieke van Robur, en ook de muren van kalkhennep.
Op dit moment ligt de focus op het voltooien van de bouw, want daar is nog veel werk aan. Ik hoop dat Robur tegen eind 2019 in gebruik genomen kan worden, maar ik heb al geleerd dat ik heel flexibel moet zijn in ‘mijn’ planning. Robur op Den Eik heeft zijn eigen planning… Intussen zijn er veel (vaak jonge) mensen die bij het bouwen een ervaring voor het leven opdoen. Misschien is dat óók wel een reden waarom het zo veel tijd in beslag ‘moet’ nemen!
Fijn dat je het project mee volgt, Luc! Welkom! En kom gerust ook in levenden lijve nog eens langs – vanaf 3 april ben ik daar zo goed als altijd.

  Johan Claus · 22/06/2019 op 08:18

  Rond is gewoon Leven! Is er iets vierkants aan het menselijk lichaam? Enkel als de boom geveld en verzaagd is krijg je vierkante planken. Zoals de befaamde Oostenrijkse architect Herbert Hundertwasser het zegt: “Die gerade Linie ist Gottlos.” In de rechte lijn zit géén leven zou ik vrij vertalen. Groetjes, Johan

An Bonte · 23/02/2019 op 12:10

Hey Marieke, na lange tijd laat ik weer iets van me horen en wil me graag inschrijven voor de 3dagen tadelakt-workshop. Is er nog plaats voor? Groetjes, An Bonte

Simply Fred · 22/06/2019 op 03:59

Ik mocht Marieke ontmoeten in de herfst van 2014, op een vrijwel kaal terrein. De Droomkeet werd in die week afgeleverd. Zij gaf mij in 2009 de artiesten-naam Simply Fred, toen zij meezong op mijn eerste en enige CD 😉 Onze historie gaat nog verder terug. De N.A.R.-Gathering te Lichtaart (B), waar zij vol compassie haar commitment mbt native-americans in mij implanteerde. Meer dan 14 jaar geleden, want mijn dochter was nog niet geboren. De meeste indruk heeft haar boek “Gewoon op Tocht” uit 1994 op mij gemaakt. Ik heb het jaarlijks met enige jaloezie gelezen. En het heeft mij óók geïnspireerd om dit jaar zelf “op Tocht” te gaan. Volgende week naar Turnhout, naar Robur, want ik ben officieel Roburger. Waar ik ook Tony C. opnieuw hoop te ontmoeten. Voor wie ik bij “zijn” vuurplaats op Den Eik, een Wiegelied zong (https://youtu.be/iTIoOqsBGLE). Dus voorwaar, Marieke is Roburger en wereldburger, met nog veel meer talenten en gaven die U alhier kunt ervaren. Naar waarheid opgetekendt, Fred van de Griendt – Lobith am Rhein.

P.S. mijn excuses voor de reclames op YT. Ik speel daar voor mijn plezier, niet voor geld.

  Wandering Oak · 22/06/2019 op 14:18

  Oh Fred, wat een brief vol lieve complimenten! Dank je wel! En ja, nu je het zegt, wij hebben toch al wat watertjes doorzwommen, hé… Ik wens je van harte een schitterende Tocht in de buitenwereld, zoals ook jij je Tocht(en) in je binnenwereld maakt. Tot gauw! Marieke

Hilde · 28/08/2019 op 16:55

Hey Marieke,
Leuk project zeg.
Ik ben op zoek naar een stralingsvrij plekje om tijdelijk te verblijven. Allerhande straling, wat voor de mens onnatuurlijk is, maakt me als super gevoelige persoon ziek in mijn hersenen en lichaam.
Jammer te moeten lezen dat er een zonneboiler en warmtepomp aanwezig is waardoor het geen goede locatie voor me zal zijn.
Misschien wel een locatie om aan een korte activiteit deel te nemen.
Veel succes!
Groetjes Hilde

  Wandering Oak · 28/08/2019 op 22:32

  Dag Hilde,
  Dat moet inderdaad heel moeilijk zijn voor jou, want ik denk niet dat er nog ergens een plek is op deze planeet waar helemaal geen straling is… (Er zijn ook al overal microplastics…)
  Een zonneboiler is er niet op Den Eik, alleen een warmtepomp. Ik begrijp niet zo goed wat de aanwezigheid van een warmtepomp met straling te maken heeft?
  Maar kom gerust eens langs, even afspreken via een PB of e-mailtje, dan kun je ter plekke voelen hoe het is voor jou. Misschien valt het nog mee, want de kalkhennep neutraliseert veel van de straling. En ik ben eigenlijk heel benieuwd naar jouw bevindingen.
  Robur op Den Eik zit in de laatste bouwfase, waardoor hij niet lang meer voor iederéén toegankelijk zal zijn. Dus als je eens wil komen: zeker doen vóór 1 juni 2020!
  Lieve groet,
  Marieke

ANNE · 01/10/2019 op 06:41

is er iets van begeleiding/ ondersteuning voor wie er verblijft? groetjes,

  Wandering Oak · 01/10/2019 op 15:00

  Voor die mogelijkheid gaan we zorgen, Anne. Dit jaar en begin volgend jaar wordt Robur afgewerkt, in de lente ingericht, en hopelijk kan hij vanaf de zomer beschikbaar zijn! 🙂 Intussen wordt er hard gewerkt aan allerlei programma’s ter begeleiding en ter preventie van burn-out, en hoe dat er juist gaat uit zien zal de komende maanden en jaren stilaan vorm krijgen.

marjelle · 21/10/2019 op 11:59

Ik zou graag naar de stiltewandeling komen op 3 november maar ik heb geen vervoer! Ik woon in Diessen, gemeente Hilvarenbeek, ten zuiden van Tilburg. Is er iemand die met de auto gaat en mij mee zou willen nemen? Alvast bedankt! Marjelle Brussee

enerziek · 02/02/2021 op 19:27

Prachtig initiatief!

Katja · 25/02/2022 op 13:36

Heel mooi project! (Een droom van mezelf om ook zo’n plekje te hebben waar ik mindfulnesstrainingen kan geven.) Veel succes!!!

  Marieke · 26/02/2022 op 00:34

  Hartelijk dank, Katja! En wat jij doet past 100 % bij Robur op Den Eik, dus wie weet kunnen onze projecten ooit samenwerken… En als je nog geen eigen plekje hebt, kun je Robur op Den Eik misschien als locatie afhuren! Neem in dat geval maar contact op met de vzw via het info-adres.
  Jij ook veel succes met het verwezenlijken van je droom!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.