Het bos dat Marieke in 2011 via haar grootvader en vader kreeg en dat blijkbaar voorbestemd was voor dit project, heeft ze Den Eik genoemd. Dat paste perfect bij haar eigen zielnaam: Zwervende Eik. Robur, de naam van het hobbitachtige huisje, komt van Quercus robur, de wetenschappelijke naam voor zomereik.

Robur draagt in zich de energie van de plek: robuust steunend en geborgenheid biedend tegelijk…

Later ontdekte Marieke, die zelf sinds 2004 een nomadisch leven leidt, dat “Robur” ook de naam van een type zwerfauto is! Toeval?

Marieke zag vrijwel onmiddellijk hoe Robur eruit zou zien, hoe hij zo duurzaam en ecologisch mogelijk gebouwd wilde worden, en ze zag wat een geborgenheid en rust hij uitstraalde. En plezier! Je bent op Den Eik zuiver voor je plezier – niet om te presteren, al mág dat natuurlijk wel.

Marieke blijkt niet de eigenaar, maar de ‘hoeder‘ van Den Eik. Samen met haar stapten een aantal mensen naar voren die mee de ‘facilitator’, de begeleider, de ‘mogelijkmaker‘ van Robur wilden worden.

Hier vind je het uitgebreidere verhaal van het ontstaan en de evolutie van Robur op Den Eik.


En hieronder kun je enkele video’s bekijken van de voorbije jaren, gemaakt door enthousiaste vrijwilligers:

Onder de vrijwilligers van over de hele wereld zijn er ook wel eens die een video maken.

“Environmental explorers” Starsky & Hutch uit Groot-Brittannië kwamen op bezoek, en Martin Hutchinson maakte een video mét interview:

Lucas uit Argentinië heeft een heel persoonlijke impressie achtergelaten over zijn aankomst:

En eentje over een mooie regendag op Den Eik…

Ook jouw reactie is welkom!

Ben je actief in de zorgsector en werk je met mensen met een (dreigende) burn-out? Hier is een oproep tot samenwerking! Het zou toch fantastisch zijn als therapeuten – in samenspraak met de vzw en elkaar – gebruik kunnen maken van een ecologisch hobbithuisje in een bos, een plek die ze helemaal naar eigen goeddunken kunnen uitbouwen ter behandeling en ter preventie van burn-out!
En kijk ook even hier