Nieuwsbrief

Kom genieten!

De volgende nieuwsbrief met de ontwikkelingen op Den Eik mag je ergens eind juni of begin juli verwachten. En omdat Den Eik iets aan te kondigen heeft dat tegen dan al voorbij is, krijg je nu een tussentijds nieuwsbriefje! 🙂

Want… Robur op Den Eik vzw organiseert een bescheiden maar heel authentiek en toegankelijk benefietweekend! Ga gauw naar de link, voel de voorpret al en schrijf je in, zodat we weten in hoeveel eten, drinken en stoelen we moeten voorzien!
Ook voor vragen kun je hier terecht.

En hou de pagina van het benefietweekend in de gaten, want er komt heel misschien nog een extraatje…

Ter plekke weer op dreef!

Wat een zegen is het, om op zo veel helpende handen te mogen rekenen in dit project! Hoe gedragen is het!

Buiteninfrastructuur

Dat bleek weer eens in het weekend van 28 maart, toen een tiental oude en nieuwe vrienden de handen in elkaar sloegen om de buiteninfrastructuur weer klaar te maken voor het nieuwe bouw- en vrijwilligersseizoen.

De onvolprezen Lazy Lounge werd vakkundig (en zo waterpas mogelijk!) weer opgebouwd en de meubels weer uit Robur naar de lounge verhuisd. Klaar om de rest van ’t jaar een gezellig plekje voor de vrijwilligers te zijn!
Ook het grote zeil aan de Technical Toko kwam er weer, met daaronder de Smokers’ Space, voor de onverbeterlijken onder ons. 🙂

De reconstructie van de Kosher Kitchen was een grote klus, net als de volgende fase van de bouw van het dak boven deze prachtige buitenkeuken.
Het kostte me nog een paar dagen om het keukenalaam weer op zijn plaats te zetten, maar ik was méér dan gelukkig dat de jongere generaties al het zware til- en poetswerk al hadden gedaan – met veel dank! 🙂

Boomverzorger Sam haalde drie dode dennen neer. Hun hout kan minstens gedeeltelijk nog dienen voor de verdere bouw van het buitenkeukendak en andere dingen!

Op 5 april, de eerste dag van ons Tadelakt-Atelier, kwam een filmploeg (regisseur, regieassistent, cameraman enz.) uitgebreid praktische afspraken maken voor het filmen van enkele scenes voor een Vlaamse langspeelfilm. Als alles goed gaat, gaan de opnames door op 6 mei, met voorbereidingen op 3 mei. Voor alle duidelijkheid: Robur zelf zal niet in beeld komen, maar wel een deel van de buiteninfrastructuur.

P1040110-k

Het geeft een fijn gevoel dat steeds meer mensen Den Eik ontdekken. Af en toe nemen ze zelfs contact op om te vragen of Robur al beschikbaar is! En ja, afhankelijk van waarvoor, kan dat soms al wel.

En dan was er het Tadelakt-Atelier…

… van 5 tot en met 7 april. Ik laat de beelden spreken, ook in de vorm van korte diavoorstellingen en een paar video’s.
Hier wordt gewerkt aan de douche:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Intussen past Wolf een ander procédé toe aan de wasbekkens in de bad- en slaapkamers…

… en in de keuken

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ook werd er nog voortgewerkt aan de spiegelmozaïeken:

Zowel in het ‘wederopbouwweekend’ als tijdens het Tadelakt-Atelier zorgden vrienden enthousiast voor de hongerige en gretige magen. En wat hadden we geluk met het weer, in beide weekends!

En wat komt er nu?

Vanaf 23 april komen de eerste internationale vrijwilligers aan, dan gaan we écht weer van start! De komende maanden werken we alles zo af dat het pleisteren in de eerste twee weken van augustus probleemloos kan doorgaan. Misschien doen we dat in de vorm van een Atelier; in dat geval komt dat in de Kalender. Voor ergens in oktober staat de afwerking van de vloer gepland – ook een Atelier?
Intussen ben ik druk bezig met de offertes voor het groendak. Dus ook op die hoogte beweegt er wat!

Op 1 mei komt het onwaarschijnlijk sympathieke team van de campagne “30 dagen zonder klagen” de slotdag van Kies Positief – meer dagen zonder klagen (en hier vind je Robur op Den Eik als goed doel op hun website) vieren en bezegelen met een dagje vrijwilligerswerk op Den Eik. Meld je even aan bij mij of bij hen en kom meedoen!

De hulpverleners die overwegen om Robur op Den Eik op te nemen in hun activiteiten en sessies zodra Robur beschikbaar is, zijn op 11 mei welkom tussen 10.30u en 12.30u voor een opendeurmomentje en wat brainstormen met mij en hun collega’s over de mogelijkheden van deze plek.

En een vriend-muzikant gaat samen met een andere vriend-muzikant een benefiet-concertje geven op Den Eik! Hou alvast de (waarschijnlijke) datum vrij: 22 juni! Zodra er meer info is, komt ook deze activiteit in de Kalender.

En zo…

… zijn jullie weer op de hoogte van het reilen en zeilen op Den Eik. Hartelijk dank voor jullie onmisbare steun!
Als je zin hebt om eens te komen kijken (en eventueel mee te doen), wacht niet te lang – want als alles voorspoedig verloopt, is dit het laatste jaar dat je nog ‘zomaar’ op Den Eik terechtkunt…

Robur op Den Eik wenst jullie allemaal een Vrolijk Paasfeest!

Wintereikwerk :-)

Hoera, de website van Robur op Den Eik is bijgewerkt!

Dat wil zeggen, toch alvast de Nederlandstalige versie. ’t Is veel meer werk dan je denkt, dus de Engelstalige versie zal in de loop van het jaar aangepast worden, naargelang er tijd voor is. (Niet-Nederlandstalige volgers kunnen voorlopig Google Translate loslaten op de Nederlandstalige versie. Op eigen risico. :-)).

Neem eens een nieuwsgierig kijkje op de website, en vind antwoorden in de “Veelgestelde Vragen“.
Heb je nog een vraag die niet beantwoord werd? Laat het ons snel weten!


En Den Eik lanceerde een campagne…

… die hij graag onder de aandacht brengt.
Want onder ons gezegd en gezwegen, het zou kunnen dat de afwerking van het hele project staat of valt met het succes van:

CAMPAGNE 1 euro voor Robur

Word mee de sleutel tot het voltooien van Robur!
Jij voelt er niets van, maar voor het project betekent het véél!

     – maak een doorlopende opdracht van een maandelijks microbedrag (1 tot 5 euro) voor Robur op Den Eik vzw. Zelfs met een heel laag inkomen voel je 12 euro per jaar niet!
—————————Robur op Den Eik vzw
—————————IBAN: BE82 5230 8087 7968
—————————BIC/SWIFT: TRIOBEBB (Triodos Bank)
—————————Melding: Campagne 1 euro voor Robur
     – maak minstens drie vriend(inn)en warm om hetzelfde te doen
     – verspreid deze campagne wijd en zijd
     – en ontdek via de Nieuwsbrief (of een bezoek) hoeveel impact je klein gebaar heeft!

De impact van deze grote kleine Campagne hangt helemaal af van hoeveel mensen eraan meedoen. Dus ja, zelf meedoen en je familie, vrienden en kennissen persoonlijk aanspreken is de sleutel tot het succes ervan!
Robur op Den Eik is in elk geval nu al blij en dankbaar met alle huidige en toekomstige steun!


Nóg een winterspoor!

image003_robursdoelDe vzw heeft een brief opgesteld die specifiek gericht is tot de hulpverleners in de zorgsector: psychiaters, psychologen, huisartsen, therapeuten, coachen, kortom, de mensen die allicht het vaakst mensen met een (dreigende) burn-out over de vloer krijgen. De brief nodigt uit tot een eventueel verregaande samenwerking met Robur op Den Eik vzw. Hij mag vrijelijk gedownload en verspreid worden, naar je eigen huisarts, coach, therapeut, en kennissen en vrienden in de zorgsector die betrokken zijn bij de preventie van burn-out en de begeleiding van mensen met burn-out.

Daarmee verleen je belangrijke hulp voor de groei en verdere ontwikkeling van Robur op Den Eik! Heel erg bedankt daarvoor!


En voor wie graag ecologisch leert bouwen…

… is er het Tadelakt-Atelier, van 5 tot en met 7 april. Wolf Jordan en Marieke zijn al met de voorbereidingen begonnen. Wees er snel bij als je écht wilt meedoen, want de plaatsen zijn beperkt! Je kunt er ook voor kiezen om maar één of twee dagen te komen – enfin, alle informatie is nu voorhanden, ga maar snel kijken!
Als je meedoet, leer je niet alleen een heel interessante en eeuwenoude techniek onder een bezielde begeleider, maar help je ook Robur en de vzw, waarvoor diepe dank!

 

 

Het nieuwe jaar in gedoken!

Lieve vrienden en andere sympathisanten, laten we maar meteen van wal steken met de vorderingen aan Robur, want de vorige echte update dateert alweer van 12 oktober…

30 oktober was een mijlpaal: voor het eerst kwam er ‘vanzelf’ warm water, verwarmd door de warmtepomp, en dat was uit het kraantje van de buitendouche van Robur! Doordat er een tussenstukje ontbrak dat niet direct ter plaatse geraakte, werd de buitendouche (met een provisoir douchehokje) wel pas eind november in gebruik genomen. Beter laat dan nooit!

Nog in november werkte Faramir (FOG) het keukenmeubel voort af en kwamen de sympathieke mensen van Getena het keukenblad opmeten. Twee weken later volgde de plaatsing, zodat de keuken er al uitzag als een keuken op de Ecobouwers Opendeurdagen.
Fantastisch, het is zó mooi… Een keukenmeubel gemaakt van de bomen die er stonden, met een natuurstenen blad…

01b keukenkast

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ook de lavabokastjes in de slaapkamers en de badkamer groeiden organisch voort, en kregen begin december hun natuurstenen tabletten erop, met daarop de wasbakjes uit versteend hout van miljoenen jaren oud. Wat een bijzondere, oeroude energie… een zuivere(nde) zegening…

We werkten nog een beetje met kalkhennep tot de kalk op was (de allerlaatste beetjes zijn voor na de winter). Het mozaïekwerk bleef ook nog steeds groeien. Dit voorjaar wordt het afgewerkt, zodat het pleisteren écht kan beginnen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De stukjes open muur bovenop de mezzanine geraakten dicht, dankzij de sympathieke hulp van Pascal, die net als ik mobiel leeft en het project een warm hart toedraagt.

Er was heel veel interesse voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Wolf Jordan stelde zich dat hele weekend ter beschikking voor een immer gepassioneerde uitleg over geschiedenis, gebruik en werking van kalkhennep, kalkpleister en kalkverven.
(Met dank aan Anne Martine Humblet voor de foto’s)

In december is er vooral tijd en energie gegaan naar het winterklaar maken van Den Eik – een gigantisch werk: zowat de hele buiteninfrastructuur werd ontmanteld en alles in Robur opgeslagen.
Die buiteninfrastructuur wordt van vrijdag 29 tot en met zondag 31 maart ook weer allemaal opgebouwd, waarschijnlijk voor het laatste jaar. Ik ben dan héél blij met jouw hulp, want er zullen dan nog geen vrijwilligers zijn. Zodra je zeker weet dat je wilt en kunt komen helpen, laat ’t me even weten, dat werkt geruststellend. 🙂 Dank je wel!

Ook het komende jaar zal er veel tijd besteed worden aan het proper krijgen van het houtwerk dat te weinig beschermd werd tijdens het kalkhennepen. De fijne voedingskalk die wij gebruiken kruipt diep in elke porie, ook op plaatsen waar dat niet de bedoeling is. Talloze vrijwilligers zijn de voorbije maanden ‘tussendoor’ bezig geweest om het uit het hout te krijgen, en ’t is nog lang niet klaar!

De netwerkmomenten leveren verrassende contacten op, waaronder een aantal hulpverleners (dokters, coaches e.d.) die op de een of andere manier willen steunen en meewerken, en als groot onmiddellijk cadeau: een kinesitherapeut met een firma die ergonomische slaapsystemen ontwikkelt zal de op maat gemaakte bedden voor Robur schenken! Tenslotte hebben mensen met burn-out een zo goed mogelijke nachtrust nodig. Pascal Mannekens wil daar met Bedking-Ergopolis mee zorg voor dragen.

En zo ben ik aan het einde van het overzicht gekomen. Terwijl Den Eik en dus het fysieke werk in winterslaap is, steekt het virtuele werk een tandje bij: de komende weken de website zo goed mogelijk bijwerken (opmerkingen, hulp en tips altijd welkom!), de Algemene Vergadering van de vzw voorbereiden, het project wat meer bekendmaken in de zorgsector en onder kunstenaars/schrijvers, de werken van het komende bouwseizoen voorbereiden (o.a. verlichting en groendak), aan financiële middelen geraken (alle beetjes helpen!), alles organiseren voor het Tadelakt-Atelier van begin april, de aanvragen van vrijwilligers opvolgen, en ja, er zelf niet onderdoor geraken, dat ook.

Met jullie hulp lukt dat! 🙂

01 grote oranje bekerpaddenstoel

Een Tadelakt-Atelier in Robur!

Voor wie erop zat te wachten: het is zover, we weten wanneer het Tadelakt-Atelier in Robur doorgaat! Nog niet alles ligt vast, maar wie het niet wil missen vindt alle info hier! Die info wordt de komende weken/maanden nog verder aangevuld.

En in het begin van ’t nieuwe jaar mogen jullie de volgende, uitgebreide Nieuwsbrief verwachten, met alles wat er de laatste maanden van 2018 tot stand gekomen is in en rond Robur op Den Eik…

Gouden vrijwilligers, en nog meer rijkdom

Er is weer zoveel, zoveel gebeurd, de voorbije tijd – zoveel dat ik weer geen tijd had voor een nieuwsbrief. Bedankt dus voor je geduld! 🙂 Je wordt beloond met heel veel foto’s…

Gouden vrijwilligers

Sinds april zijn er zonder onderbreking drie tot elf vrijwilligers op Den Eik, van over de hele wereld. Ik ben zelf de enige permanente vrijwilliger, de rest blijft meestal tussen de één week en vijf weken. En het regelen van al dat vrijwilligerswerk is, naast een grote energievreter, ook een onschatbare zegen. Zonder mijn vrijwilligers géén Robur, en dat mag je héél letterlijk nemen! Ik ben hen en het Vriendelijk Universum (en zijn internet :-)) héél dankbaar dat dit allemaal mogelijk is!


Een paar oproepjes, een festival in De Lilse Bergen, hier vlakbij, en ziedaar: genoeg tentjes, luchtmatrassen, slaapzakken, lakens en gewone matrassen, zelfs een stapelbed en lattenbodems voor de vele vrijwilligers, uit Australië, Zuid-Afrika, Brazilië, Chili, Argentinië, Colombië, Mexico, Singapore, Frankrijk, Engeland, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Polen, Canada, Ierland, Israël… Ik kan zelf niet op reis, maar de hele wereld komt naar Den Eik, en dat is wel heel bijzonder! Nog sterker vind ik het dat al die vrijwilligers, die voortdurend komen en gaan, bijna altijd een heel mooie, hechte groep vormen, met een zalige energie.
Dat houdt mij echt aan de gang, het beschermt mij als het ware tegen burn-out…

Net zoals de mensen die met mij willen rijden als ik boodschappen moet gaan doen. Of die zich aanbieden om op allerlei andere manieren te helpen. Of mij zelfs gewoon dingen cadeau doen, echt dingen voor mezelf, zoals een bezoek aan de osteopate of een pedicure-aan-huis…
Dan kun je toch niet anders dan je blij en gedragen en dankbaar voelen? En weten dat wat je aan ’t doen bent, het juiste is, op dit moment in je leven…

Bezoek

Overigens valt het mij op dat er steeds meer bezoek op Den Eik komt, geliefde bekenden en nobele onbekenden. Het mooie artikel in de Gazet van Antwerpen op 31 juli zat daar ook voor iets tussen, maar toch niet helemaal. ’t Is iets wat langzaam groeit, zoals het hoort.

2018-07-31 Artikel in Gazet van AntwerpenJe bent altijd welkom om eens te komen kijken, ’t is een kwestie van afspreken!

Markantste mijlpalen

17/8, Robur is dicht!

3/9, er is nu eigen internet!

4/9, Faramir plaatst de binnendeuren, gemaakt van de grove dennen die op deze plek stonden!

f07 - ROBUR - de binnendeuren

15/9, de warmtepomp werkt, Robur wordt verwarmd!
Tussendoor ook nog wat loodgieterij en elektriciteitswerken

16/9, de mozaïekjes worden aangebracht! (Dat is nu bijna klaar…)

20/9, FOG werkt de buitenschil verder af!

f001 - ROBUR - Faramir werkt berghokken af

28/9, het pleisteren is begonnen, uiteraard met een natuurlijke kalkpleister! (Dat zal nog even doorgaan…)

9/10, FOG begint met het keukenblok!

En hier wat creatievere details (ook nog lang niet klaar!)…

Kortom, Robur wordt steeds affer! 🙂

De financiële kant

Ik heb advies, tips en vooral veel tijd nodig (die ik niet heb) om informatie over het project te verspreiden en tegelijk om financiële steun te vragen. Een tijdelijk rekeningnummer hebben bij de Koning Boudewijnstichting is één ding, maar er dan nog giften op krijgen is wat anders… Sinds juni zijn er welgeteld drie giften binnengekomen. Ook op het rekeningnummer van de vzw zélf komen nauwelijks giften binnen. Mensen schijnen te denken dat een klein bedrag niet de moeite loont, of beschamend is… Maar als heel veel mensen een klein bedrag geven, komt het project een heel eind! En trouwens, een euro is een euro, hé, da’s óók geld…
Weinig giften, dus. Toch blijf ik telkens weer de middelen krijgen die op dát moment nodig zijn. Zo kwam na een half jaar eindelijk de beloofde subsidie voor de warmtepomp – net op tijd om een paar grote facturen te betalen…
De aanvraag als ‘goed doel’ voor De Warmste Week werd niet weerhouden, maar ik weet zeker dat daar een goede reden voor is, dus ik ben heel dankbaar!
Mocht je bij deze een financiële bijdrage willen doen: je vindt heel veel manieren via de Steunpagina op de website!

Netwerken

Ik ben ook begonnen deel te nemen aan netwerkevenementen rond Natuur en Gezondheid/burn-out, om Robur op Den Eik bekend te maken onder psychiaters en andere dokters, psychologen, therapeuten, coaches en andere gezondheidswerkers/zorgverleners. Tenslotte zijn zij de mensen met wie de vzw zal samenwerken als Robur klaar is!

En natuurlijk zijn er ook de kunstenaars en schrijvers! Maar die vinden vanzelf wel hun weg naar Den Eik… 🙂 In december is er weer het jaarlijks VAV-Werkcongres, waar ik altijd heenga (VAV = Vlaamse Auteursvereniging).

Zo ben je weer helemaal bij – en is de herfst aangebroken op Den Eik…

-f200 - de herfst breekt aan

Projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting geopend!!!

HOERA! Voor al wie een gift wil doen aan dit goede doel, en graag een belastingsattest ontvangt (vanaf 40 euro): het is zover, de Koning Boudewijnstichting heeft het project Robur op Den Eik vzw een tijdelijke projectrekening toegekend!

De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. De giften vanaf 40 € per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45 % op het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB).

Stort op rekening BE10 0000 0000 0404, BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding 128/3056/00043 (opgepast: gestructureerde melding). Deze melding verwijst naar het projectnummer, L83056 (Robur op Den Eik vzw).

Belangrijk: giften via de KBS dienen enkel om het gebouw af te werken, niet voor de werking van de vzw! Wie de werking wil steunen, kan terecht op het eigen rekeningnummer van de vzw, zie onder “Ik wil helpen” > “Steun”.

Er zijn immers ook nog veel financiële middelen nodig voor de logistiek rondom het bouwen zelf; vooral het VOEDSEL voor de vele vrijwilligers is een grote zorg voor mij. Elke week heb ik zo’n 100 tot 150 euro nodig om al die monden te voeden. Dat kan echter NIET via de projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting, dat kan alleen via het eigen rekeningnummer van de vzw, IBAN: BE82 5230 8087 7968, BIC/SWIFT: TRIOBEBB, of via de website (zie onder “Ik wil helpen” > “Steun”).

Het voorbije jaar kwamen er (nog) niet zoveel giften binnen. Dat komt gedeeltelijk doordat ik niet de tijd heb om gericht mensen, bedrijven en organisaties aan te spreken. Ik ben vooral Robur aan ’t bouwen – met alles wat daarbij komt kijken – en ervoor aan ’t zorgen dat wie meehelpt een onvergetelijke tijd mag meemaken.

En tot nu toe was er altijd genoeg, de bouw gaat rustig door! Het project krijgt blijkbaar altijd alles wat het nodig heeft op het juiste moment. En ik vertrouw erop dat dat zo voortgaat; dus als je je geroepen voelt om te steunen, met of zonder de mogelijkheid van een belastingattest, hou je niet in, dan is het waarschijnlijk ‘het juiste moment’… Alvast DANK JE WEL, namens het project en alle vrijwilligers!
En kom eens kijken (meedenken mag ook!) wat er met je gift gebeurt!

Vrijwilligers half juni
Juweeltjes van vrijwilligers – deze zijn die van half juni 2018: Johanna en Jens (Duitsland), Natalia (Brazilië), Candela (Argentinië), Anne (België), Yvonne (Mexico), Francisca (Chili), Dominic (België), Federico (Brazilië), Bianca (Brazilië), Marianne (Nederland)