Contact en Gastenboek

Wees welkom om Robur op Den Eik met eigen ogen te zien groeien!

Locatie: geef “Robur op Den Eik” in bij Google Maps

E-mail: marieke4u (at) yahoo (dot) com

Facebook (stuur een ‘persoonlijk bericht’): Marieke Van Coppenolle

Zie ook Robur op Den Eik / Robur at The Oak en Zwervende Eik / Wandering Oak op Facebook

Of laat hieronder in ons gastenboek je bericht achter!

[Door een technisch probleem verschijnt je bericht hier niet (meer), maar Marieke krijgt het wél aan via e-mail!]

UITERST BELANGRIJK en zelfs ONONTBEERLIJK voor het slagen van deze campagne: help mee dit bericht verspreiden, beveel Robur op Den Eik overal aan, twitter en facebook enz. erop los, kortom, dat helpt om deze droom waar te kunnen maken: ten dienste staan (van Robur op Den Eik vzw) en financieel onafhankelijk blijven om dat te kunnen doen! DANK JE WEL!

Gastenboek

8 reacties op ‘Contact en Gastenboek

 1. Beste Marieke,

  Ik wil je graag contacteren via email met een vraag maar zie dat het via Facebook moet, heb je ook een emailadres dat ik mag en kan gebruiken (gebruik zelf geen Facebook).

  Groetjes

  Nasira

  Like

  1. Dank je wel voor je reactie, Nasira! Het e-mailadres staat erbij, hoor, helemaal bovenaan bij de manieren van contacteren. Het staat er ‘omschreven’, om spam te vermijden. 🙂 Ik stuur je wel een antwoord op je e-mailadres! Lieve groet, Marieke

   Like

 2. Passeerde gisteren op jullie locatie. Even rondgewandeld. Ziet er ecologisch interessant uit..
  Toch enkele opmerkingen:
  * lijkt me erg klein voor alle initiatieven en projecten die jullie er gerealiseerd willen zien…
  * locatie aan de rand van een rij weekendhuisjes en in een bosrecreatiegebied lijkt me niet ideaal: toch wel wat wandelaars, fietsers en zelfs auto’s en zo vlak tegen de weg… Zou een meer afgelegen plek in pakweg de Ardennen niet beter geschikt zijn?
  * Bijna 200.000€ lijkt me wel erg veel om dit bescheiden project te realiseren, of komen er nog extra (verblijfs)gebouwen?
  Mvg,
  Luc Van Gool
  Beerse

  Like

  1. Dag Luc,

   Heel erg bedankt voor je bezoekje, en voor de moeite die je genomen hebt om contact op te nemen en een gezond-nieuwsgierige positief-kritische feedback te geven. Daar heeft Robur veel aan!
   Ik geef je graag uitgebreid antwoord op je vragen, en als mijn antwoorden niet voldoen, vraag gerust door!

   * Robur is in de eerste plaats zo klein omdat hij wettelijk niet groter mag zijn, en misschien ook wel omdat dat bij zijn aard hoort: kleinschalig zijn (= op mensenmaat) en krachtig-zacht geborgenheid geven.
   De initiatieven die op deze website vermeld zijn, zijn voornamelijk ‘mogelijkheden’. Het enige wat vaststaat is dat in de eerste plaats mensen met een burn-out op Den Eik terechtkunnen, en kunstenaars/schrijvers die aan een project werken (artist in residence). Om het financieel leefbaar te houden en ook mensen met een laag inkomen de kans te geven gebruik te kunnen maken van de locatie, komt er waarschijnlijk ook een kleinschalig programma dat Robur op Den Eik vzw aanbiedt aan bedrijven, in het kader van burn-outpreventie.
   Alle andere initiatieven zijn zuiver voorbeelden van wat er zou kunnen, op de momenten dat Robur niet verhuurd is. En ja, als het binnen moet kunnen, zal een acht tot tien mensen zowat de maximale capaciteit zijn, en als die óók nog eens allemaal willen overnachten, zal het passen en meten worden, en akkoord zijn met weinig privacy, want tien slaapkamers zijn er niet. 😉 Wél kunnen mensen, als ze daar op tijd reserveren, terecht op de camping van De Lilse Bergen, op minder dan een kwartier wandelen van Den Eik. Groepen zullen open moeten zijn voor een nog wat sterkere back-to-basicservaring!

   * Ja en nee. Zélf zou ik ook het liefst afgelegen zitten. Maar ik heb dit stukje bos gekregen, en dat was nu toevallig op die plek… Bovendien heb ik achteraf bedacht dat het voor veel mensen met burn-outs misschien niet zo veilig zou voelen om echt afgelegen te zitten. Velen onder ons zijn niet meer gewend om in de natuur te zijn, en het laatste wat mensen met een burn-out kunnen gebruiken is extra stress door een onveilig gevoel. Ik denk dat ze er ook vaak alléén zullen verblijven, en mocht er iets zijn, dan is wat menselijke aanwezigheid in de buurt toch wel fijn… En (als ze Nederlandstalig zijn, tenminste) in je eigen taal om hulp of op een wandeling de weg kunnen vragen is ook wel fijn… Kortom, zoals met alles zijn er ook aan de locatie van Den Eik voor- en nadelen!
   Robur wordt bovendien gebouwd met het oog op een zo groot mogelijke geluidsisolatie (kalkhennep is daar uiterst geschikt voor!). Ik heb het van bij het begin belangrijk gevonden dat er een plek van stilte kan zijn op Den Eik, en dat is dus Robur.

   * Ik ben zelf ook geschrokken van de prijs, toen ik die hoorde. Het weekendhuisje ernaast, dat toch al zeker tien jaar oud is, heeft ook bijna zoveel gekost. Bovendien moest Robur rond zijn, vanwege het helende en harmoniserende van die vorm. Dat maakt het minstens 25 % duurder dan een vierkant huisje (Robur heeft ronde muren én bovenaan ronde vensters en deuren, die zijn een heel grote kost geweest, maar het ‘klopt’ wel!). Ik heb in de beginfase van het project op veel mooie ideeën moeten inbinden wegens het kostenplaatje, maar de ronde vorm was Roburs eigenheid, dáár kon ik niet omheen… ‘Robur-die-in-de-materie-wou-komen” gaf mij zelfs het gevoel: “Als ik niet rond ben, ben ik Robur niet meer!” Dat is dus een bewuste keuze geweest – en zeker geen gril: ik weet uit ervaring hoe helend een ronde woonvorm is: ze geeft rust, harmoniseert, omhelst, koestert… kortom, je voelt je er natuurlijkerwijs gewoon ‘beter’.
   In die hoge kosten zitten verder ook nog ‘werkkosten’, zoals werkuren van professionals en alles voor de tijdelijke buiteninfrastructuur die het mogelijk maakt om met vrijwilligers te werken, inclusief hun voeding en onderdak. Ook – daar ben ik heel eerlijk in – geraakt er soms geld ‘verloren’ doordat je op een bepaald moment een keuze moet maken die achteraf niet de juiste blijkt te zijn. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de zonneboiler, doordat de bouw vertraging opliep en het drogingsproces van de kalkhennep (te?) erg vertraagd werd door het winterseizoen, zodat ik veel sneller dan gepland moest investeren in de warmtepomp – wat de zonneboiler overbodig maakte… Om een lang verhaal kort te maken: als er één dominosteentje valt, vallen er een hoop…
   Maar ik bekijk dat altijd positief, omdat er tegelijk ook voordelen door ontstaan, heel vaak totaal onverwacht (zie de nieuwsbrief). Het kost dan wel meer aan geld, maar er blijken veel mensen baat bij te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van levenservaringen met een diepe impact (vooral de jonge mensen die komen helpen, geven dat aan! En ZIJ zijn onze toekomst…). Gelukkig valt niet alles aan de opbouw van zo’n project in geld uit te drukken…
   En by the way, ik ben een superbudgetteerder (vraag maar aan de mensen die mij kennen), dus daar zal het niet aan liggen! 🙂

   Kom gerust nog eens langs als je daar zin in hebt. Als ik er ben (je mag me altijd contacteren om dat te weten), kunnen we nog wat praten bij een bakske koffie of thee, en kun je me ter plekke nog alles vragen wat je wilt weten. En wie weet heb je nog goede ideeën, waar Robur en Den Eik blij mee zijn…

   Lieve groet,
   Marieke

   Like

   1. Heel erg bedankt voor je omstandige antwoord…
    Ben geïntrigeerd waarom de “ronde” vorm zo belangrijk is voor het project.
    Ben ook benieuwd of er concrete (verblijfs)projecten zijn? Of misschien moet er nog flink wat werk gebeuren eer jullie alles in gebruik kunnen nemen… Maar dat kan ik allemaal volgen op jullie website veronderstel ik…

    Mvg,
    Luc

    Liked by 1 persoon

 3. Wel, ‘rond’ blijkt een helende vorm te zijn – in veel culturen is dat erkend, en sinds kort is dat ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Ik voelde intuïtief dat de vorm rond moest zijn, dat helpt de energie harmonisch stromen. En voor een helende plek is dat toch wel cruciaal – het ronde is echt het unieke van Robur, en ook de muren van kalkhennep.
  Op dit moment ligt de focus op het voltooien van de bouw, want daar is nog veel werk aan. Ik hoop dat Robur tegen eind 2019 in gebruik genomen kan worden, maar ik heb al geleerd dat ik heel flexibel moet zijn in ‘mijn’ planning. Robur op Den Eik heeft zijn eigen planning… Intussen zijn er veel (vaak jonge) mensen die bij het bouwen een ervaring voor het leven opdoen. Misschien is dat óók wel een reden waarom het zo veel tijd in beslag ‘moet’ nemen!
  Fijn dat je het project mee volgt, Luc! Welkom! En kom gerust ook in levenden lijve nog eens langs – vanaf 3 april ben ik daar zo goed als altijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s