Hobbithuisje Robur – Ecohuisje

Robur wordt zo ecologisch mogelijk gebouwd, rekening houdend met de geldende reguleringen.

Een enthousiaste, Vlaamse organisch architect en een toegewijd Nederlands tekenbureau maakten de technische bouwtekeningen. De bouwvergunning werd verleend in april 2014 en in de vroege zomer van 2015 begon de bouw van Robur.

De ronde vorm met de centrale warmtebron (rocket mass heater) is onlosmakelijk verbonden met de energie die Robur in zich draagt: natuurlijk, organisch, stromend, verbonden met de natuurelementen, en dus helend. De sfeer van Robur benadert die van een ‘hobbithuis’. Robur is een natuurlijke, ecologische woning in voornamelijk hout en kalkhennep en een groendak dat aan de noordkant afloopt tot op de grond, zodat het huisje als het ware uit de aarde oprijst.
Omdat Robur zal dienen voor kwetsbare mensen die enerzijds dichter bij de natuur(elementen) willen komen, maar anderzijds niet te veel extra ‘rond hun hoofd’ moeten hebben, is er ook een warmtepomp, voor de verwarming als de rocket mass heater niet gebruikt wordt, en voor het sanitair warm water.

Naast de leefruimte met keuken, zithoek en werkplek zijn er twee slaapkamertjes (elk met wastafel) en een badkamertje met toilet, wastafel en binnen- en buitendouche. Het toilet is géén composttoilet, zoals je zou kunnen verwachten. De keuze voor een gewoon spoeltoilet werd gemaakt omwille van het waterzuiveringssysteem: een systeem op basis van plantenzuivering, het grootste deel riet. Zo’n levend systeem heeft nu eenmaal water nodig…

Het Verhaal brengt een uitgebreidere uitleg (met links)!

De volgende fases in de constructie en hulpconstructies werden al gerealiseerd (vanaf het prille begin in 2015):

– een elektriciteitsaansluiting (werfkast, 100 % groene stroom) met voorzieningen voor een warmtepomp (krachtstroom)

– een geboorde drinkwaterbron van 143 m diep, met een handpomp, en een elektrische pomp die het water binnen in Robur brengt

– een centrale Vuurplek

image007_verhaal

– een buitentoilet

image025_roburecohuisje

– een houtopslagplaats voor brandhout

image028_roburecohuisje

– Roburs open houtskelet (tijdelijk in plastic zeilen ingepakt) op een stevige fundering

– met een goed geïsoleerd, afgewerkt dak, klaar om een extensief groendak te ontvangen

image015_roburecohuisje

– alle buitenramen en –deuren in het skelet

DSC11875 - 2017-01-27 Robur's westside now

– een berg grond aan de noordkant van Robur, afgeboord met palen, zodat het dak afloopt tot op de grond

image017_roburecohuisje

– een rietveld met biotoop, voor de natuurlijke waterzuivering: de waterkringloop op Den Eik is helemaal lokaal en ecologisch!

image023_roburecohuisje

– drie stapels drogende ruwe planken en halve boomstammen, van de gerooide grove dennen (voor legplanken en meubilair binnen en voor gevelafwerking)

planken

– een tijdelijk ‘zigeunerkampje’ voor de internationale vrijwilligers, met een buitenkeuken en –badkamer, en een Lazy Lounge

DSC02597

– de langzame invulling van Roburs muren met kalkhennep; dat was een werk van heel lange adem, maar bijzonder prettig en verbindend!

–  halve boomstammen tegen de muren als decoratief en robuust element

DSC04882 - 2017-10-25, Daniël and Faramir taking care of the trunks
– de vloer: isolatie (kalkhennep met tras), vloerverwarming, kalkchape (NL: deklaag met kalk als hoofdbestanddeel)

… en intussen natuurlijk nog véél meer, vanaf hier te volgen via de Nieuwsbrief! 🙂


Ben je actief in de zorgsector en werk je met mensen met een (dreigende) burn-out?
Hier is een
oproep tot samenwerking! Het zou toch fantastisch zijn als therapeuten – in samenspraak met de vzw en elkaar – gebruik kunnen maken van een ecologisch hobbithuisje in een bos, een plek die ze helemaal naar eigen goeddunken kunnen uitbouwen ter behandeling en ter preventie van burn-out!
En kijk ook even hier