De herfst is onmiskenbaar in het land. Maar we zitten niet stil op Den Eik!

DSC08838

De appelveiling

De appelveiling van 14 september in de Droomgaard van dr. Eric Boydens bracht zo’n 150 euro op ten voordele van Robur op Den Eik, en misschien komt daar nog wel wat bij. Dat lijkt niet veel, maar als er veel kleintjes binnenkomen, wordt dat wél veel! Alle beetjes helpen!

Pleisteren en isoleren

Er is nog veel gepleisterd, nu zijn er alleen nog afwerkingen nodig, maar dat is nog behoorlijk wat werk omdat we veel aandacht besteden aan de mozaïekjes, de decoratieve stukjes ingewerkte spiegel en het glas van de gekleurde flessen. Die moeten echt wel helder zijn. Dus als je graag meditatief prutswerk doet waarvan je het resultaat kunt zien, grijp je kans! 🙂
Isolatie en ventilatie zijn ook klaar, en een ’test-blowerdoortest’ toonde de gebreken, die we de komende tijd gaan oplossen. Gelukkig voor mij hoeft het EPB-verslag niet meer binnen het half jaar na het verstrijken van de bouwvergunning binnen zijn, maar binnen het jaar. Dat geeft de broodnodige ademruimte!

DSC1050934-k

Zopas verschenen: Beeldverhaal

Het beeldverhaal van fotograaf Hans en tekstschrijfster Bernadet is af! Wat is het mooi geworden… Je vindt het hier (Hans Stockmans) en hier (Bernadet Wehenkel). Als jij het even inspirerend vindt, denk er dan eens over om het mee te verspreiden? Dan kunnen er nóg meer mensen van meegenieten!

Zondag 3 november: Stiltewandeling

Er hoeft ook niet ALTIJD gewerkt te worden. Op zondag 3 november gaat er om 10u een begeleide STILTEWANDELING van een tweetal uur door, die vertrekt en aankomt op Den Eik, met de mogelijkheid om na de wandeling tijdens een zelf meegebrachte lunch wat bij te praten, nieuwe mensen te leren kennen en Robur te verkennen (ik beantwoord al je vragen! :-)). Je kunt om het even wanneer weer vertrekken, Robur op Den Eik blijft die namiddag ‘open’ voor de aanwezigen.
Inschrijven is niet per se nodig, maar wel fijn om te weten voor hoeveel koffie, thee, enz. we mogen zorgen, en zodat we rekening kunnen houden met mensen die door omstandigheden later zijn, of voor eventuele carpooling.
Met de gegevens op de contactpagina kun je ten laatste op 25 oktober je naam en woonplaats (voor eventuele carpooling) opgeven, liefst via e-mail.
Welkom!

DSC08921-k

Zaterdagen 9 en 16 november: Ecobouwers Opendeurdagen op Den Eik…

… en als het gaat zoals vorig jaar moet je snel zijn als je erbij wil zijn, want de beschikbare plaatsen lopen gauw vol!
“Vorig jaar was Wolf Jordan aanwezig, expert in bouwen met kalkhennep; dit jaar zal Miel Daniëls van DaServ!cio je te woord staan, de eco-aannemer die Robur mee helpt afwerken in samenwerking met Wolf Jordan en vrijwilligers.”

Altijd: gespecialiseerde en andere hulp nodig

Niet alles loopt altijd over rozen. Af en toe kom je in een bouw dingen tegen die je niet zomaar opgelost krijgt, of die gewoon fout gaan en om een snelle oplossing vragen. Zo ook op Den Eik.

We vermoeden dat muizen (en hopelijk geen boktor!) hun intrek hebben genomen in het dak. Geen idee hoe ze daar in geraken, maar ’t is bekend dat ze daarvoor geen groot gat nodig hebben. Wat valt daar aan te doen? Ideeën?

Verder is er een lek aan de achterkant van Robur, in de bergruimte. Telkens als het fel regent (vaak, de laatste tijd) wordt de berging ernstig nat, het water komt ergens onderaan binnengesijpeld. Daar moet dus iets aan gebeuren, maar we moeten eerst ontdekken waar de oorzaak zit… Als je je geroepen voelt om als expert een diagnose te komen stellen, graag! Waarschijnlijk zal een deel van de berg grond achter Robur afgegraven moeten worden om dat te kunnen herstellen… En of DAT nog vóór de winter kan, is zéér de vraag.
Dus als er jonge, sterke mannen en vrouwen zijn die dat zien zitten, steek mij een hart onder de riem en bel mij onverwijld om af te spreken wanneer jullie kunnen komen helpen!

Lijst van de werken…

Er is sowieso nog een grote nood aan vrijwilligers die een of meer dagen willen komen helpen. Ook heel graag mensen die ‘zwaar werk’ kunnen doen (zoals afgraven, dus). Je hoeft dat niet de hele tijd te doen, hé! 🙂
Hier vind je een lijst met werken, dan heb je meteen een concreet idee. Je kunt je ook opgeven voor de ‘Den Eik’-verzendlijst (best via e-mail), zodat je eens kunt komen helpen voor specifieke hulp, als dat toevallig uitkomt.
En probeer ook vrienden en kennissen warm te maken: hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Want voor een vrouw van bijna 60 bent is het niet meer evident om al dat werk alleen te doen. Dat gaat eerlijk gezegd helemaal niet… Elk (half) dagje dat iemand komt helpen betekent een wereld van verschil voor het project en voor mij.
Maar ELKE vorm van hulp wordt enorm gewaardeerd (ook de broodnodige financiële steun!).
En als ik in ruil iets voor jou kan betekenen moet je mij daar zeker attent op maken!

De prachtige eiken vensterbanken zijn intussen ook geplaatst en afgewerkt.
Cliffhanger: een volgend belangrijk deel van Robur wordt heel binnenkort aangepakt! Hou ons in de gaten! 🙂

P1050921-k (1)

Categorieën: Uncategorized

2 reacties

Anne · 09/10/2019 op 15:10

oh Marieke, ziet er echt heel rustgevend uit! Als we enigszins kunnen, willen we wel mee wandelen (als ik het aankan) Wil echt heel graag Robur zien;
Ik laat het zowiezo weten hoor.

groetjes,
Anne VdVeyver

    Wandering Oak · 09/10/2019 op 21:25

    Da’s goed, Anne! Ik hoop jullie dan te zien – en anders is ’t voor later, hé, Robur loopt niet weg… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.