Lieve vrienden en andere sympathisanten, laten we maar meteen van wal steken met de vorderingen aan Robur, want de vorige echte update dateert alweer van 12 oktober…

30 oktober was een mijlpaal: voor het eerst kwam er ‘vanzelf’ warm water, verwarmd door de warmtepomp, en dat was uit het kraantje van de buitendouche van Robur! Doordat er een tussenstukje ontbrak dat niet direct ter plaatse geraakte, werd de buitendouche (met een provisoir douchehokje) wel pas eind november in gebruik genomen. Beter laat dan nooit!

Nog in november werkte Faramir (FOG) het keukenmeubel voort af en kwamen de sympathieke mensen van Getena het keukenblad opmeten. Twee weken later volgde de plaatsing, zodat de keuken er al uitzag als een keuken op de Ecobouwers Opendeurdagen.
Fantastisch, het is zó mooi… Een keukenmeubel gemaakt van de bomen die er stonden, met een natuurstenen blad…

01b keukenkast

Ook de lavabokastjes in de slaapkamers en de badkamer groeiden organisch voort, en kregen begin december hun natuurstenen tabletten erop, met daarop de wasbakjes uit versteend hout van miljoenen jaren oud. Wat een bijzondere, oeroude energie… een zuivere(nde) zegening…

We werkten nog een beetje met kalkhennep tot de kalk op was (de allerlaatste beetjes zijn voor na de winter). Het mozaïekwerk bleef ook nog steeds groeien. Dit voorjaar wordt het afgewerkt, zodat het pleisteren écht kan beginnen.

De stukjes open muur bovenop de mezzanine geraakten dicht, dankzij de sympathieke hulp van Pascal, die net als ik mobiel leeft en het project een warm hart toedraagt.

Er was heel veel interesse voor de Ecobouwers Opendeurdagen. Wolf Jordan stelde zich dat hele weekend ter beschikking voor een immer gepassioneerde uitleg over geschiedenis, gebruik en werking van kalkhennep, kalkpleister en kalkverven.
(Met dank aan Anne Martine Humblet voor de foto’s)

In december is er vooral tijd en energie gegaan naar het winterklaar maken van Den Eik – een gigantisch werk: zowat de hele buiteninfrastructuur werd ontmanteld en alles in Robur opgeslagen.
Die buiteninfrastructuur wordt van vrijdag 29 tot en met zondag 31 maart ook weer allemaal opgebouwd, waarschijnlijk voor het laatste jaar. Ik ben dan héél blij met jouw hulp, want er zullen dan nog geen vrijwilligers zijn. Zodra je zeker weet dat je wilt en kunt komen helpen, laat ’t me even weten, dat werkt geruststellend. 🙂 Dank je wel!

Ook het komende jaar zal er veel tijd besteed worden aan het proper krijgen van het houtwerk dat te weinig beschermd werd tijdens het kalkhennepen. De fijne voedingskalk die wij gebruiken kruipt diep in elke porie, ook op plaatsen waar dat niet de bedoeling is. Talloze vrijwilligers zijn de voorbije maanden ’tussendoor’ bezig geweest om het uit het hout te krijgen, en ’t is nog lang niet klaar!

De netwerkmomenten leveren verrassende contacten op, waaronder een aantal hulpverleners (dokters, coaches e.d.) die op de een of andere manier willen steunen en meewerken, en als groot onmiddellijk cadeau: een kinesitherapeut met een firma die ergonomische slaapsystemen ontwikkelt zal de op maat gemaakte bedden voor Robur schenken! Tenslotte hebben mensen met burn-out een zo goed mogelijke nachtrust nodig. Pascal Mannekens wil daar met Bedking-Ergopolis mee zorg voor dragen.

En zo ben ik aan het einde van het overzicht gekomen. Terwijl Den Eik en dus het fysieke werk in winterslaap is, steekt het virtuele werk een tandje bij: de komende weken de website zo goed mogelijk bijwerken (opmerkingen, hulp en tips altijd welkom!), de Algemene Vergadering van de vzw voorbereiden, het project wat meer bekendmaken in de zorgsector en onder kunstenaars/schrijvers, de werken van het komende bouwseizoen voorbereiden (o.a. verlichting en groendak), aan financiële middelen geraken (alle beetjes helpen!), alles organiseren voor het Tadelakt-Atelier van begin april, de aanvragen van vrijwilligers opvolgen, en ja, er zelf niet onderdoor geraken, dat ook.

Met jullie hulp lukt dat! 🙂

01 grote oranje bekerpaddenstoel

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.