Volgende fase in zicht!

Het is intussen overduidelijk: precies zoals het bedoeld was, schuift Robur langzaam in een volgende groeifase, die van ‘opbouwen’ (Robur zelf) naar ‘uitbouwen’ (de vzw Robur op Den Eik).
Op dit moment zijn er al twee heel gedragen en inspirerende bijeenkomsten geweest van hulpverleners die daarvoor willen samenwerken. Er heeft zich daaruit een kerngroep en een steungroep gevormd, zodat de werking altijd transparant blijft en er meer continuïteit is. De kerngroep gaat de vzw inhoudelijk en structureel vormgeven, de steungroep geeft feedback.

hulpverleners (foto Anne Martine Humblet)

Tweede bijeenkomst van de geïnteresseerde hulpverleners (foto: Anne Martine Humblet)

Samenwerking

Samenwerking met hulpverleners beslaat het hele spectrum tussen “cliënten doorsturen om enkele weken/maanden in Robur te verblijven” (al dan niet met eigen begeleiding) tot “de hele vzw overnemen en uitbouwen naar eigen goeddunken” (uiteraard volgens de statuten). Ergens daartussen zit dus bijvoorbeeld ook “preventieprogramma’s voor bedrijven opstellen en geven” (met als locatie Robur op Den Eik).
In feite kan het voor mij als initiatiefnemer en inspirator van dit project op dit moment ALLE kanten uit. Ik ben zelf geen burn-outcoach, dus ik vind het belangrijk dat opgeleide hulpverleners die een bijdrage kunnen leveren aan het mee opvangen van het burn-outprobleem, zélf kunnen aangeven wat volgens hen op het terrein het meest vandoen is. Op die manier krijgt de vzw vanzelf zijn invulling, alvast voor wat burn-out betreft.

Overigens, alles wat te maken heeft met (her)verbinding en wat werkt via rust, natuur, genezing of creativiteit kan een plekje vinden op Den Eik en zelfs in de vzw – want dat zijn belangrijke aspecten in burn-outpreventie. Robur op Den Eik is immers niet voor niets “Een Plekje van Verbinding”.

We zijn met z’n allen heel benieuwd naar hoe dit zaadje zal openbloeien en opgroeien tot een diepgewortelde, wijdvertakte eik waar veel mensen onder (en in) kunnen schuilen…

Het voorbije benefietweekend

Op 22 en 23 juni waren er enkele kleinschalige, knusse activiteiten op en rond Den Eik, waar je als sympathisant een duit(je) in het zakje kon doen (zie Kalender).
Op het hoogtepunt zaterdagavond waren er bijna dertig mensen, het weer was heerlijk, de sfeer ook – alles paste perfect in elkaar. Dank je wel, Durnez T&T en dierbaar publiek! En ik geef graag een dikke pluim aan de vrijwilligers van dat moment, die vrolijk en vriendelijk voor de maaltijden en de drank zorgden.

Zondag maakten we een wandeling rond de Warandeplas, helaas zonder de boswachter, die forfait had moeten geven wegens ziekte. De namiddag werd besloten met een vrolijk mini-concertje van Tsjoedi (waar ik helaas geen foto’s van heb).

Het weekend bracht na aftrek van de kosten zo’n 370 euro op. Je kunt natuurlijk nog altijd steunen, dat is nu meer dan ooit nodig om Robur écht klaar te krijgen! (Voor bedragen van meer dan 40 euro kun je nog tot eind dit jaar terecht op de tijdelijke projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting.)
Ook wil ik hier een lans breken voor de 1-euro Campagne, waar op dit moment nog maar twee mensen aan deelnemen (waarvoor dank!). Als je Robur op Den Eik een warm hart toedraagt en je bent niet bepaald kapitaalkrachtig, dan is dit misschien wel jouw manier van steunen – want vele kleintjes maken een groot…

Website

Een van de vrijwilligers op Den Eik zal zich de komende maanden bezighouden met de structuur van de website, met dank! Hopelijk zal alles dan wat duidelijker en overzichtelijker zijn, met minder herhalingen. Feedback is uiteraard altijd welkom!

En Robur?

Jawel, ook in Robur gaat het werk voort. Vooral de schrijnwerker, Faramir (FOG), doet daar zijn ding. Deze keer werkte hij bijvoorbeeld aan de kaders van de binnendeuren.

Roburs werktafel (voor kunstenaars) in wording is zélf een kunstwerk:

Ontschorste, gepolijste en geoliede eikentakken vormen het armatuur voor de verlichting in de keuken en in een van de slaapkamers.

-takken verlichting

Voorts wordt er nog gewerkt aan een ventilatiesysteem, zodat de EPB-boete toch nog naar omlaag kan:

-Elger - ventilatiesysteem

Uiteraard zullen we nog wel een elegante oplossing bedenken om die buizen te verstoppen, we zijn al vaker creatief geweest met Robur! 🙂

Ook de hemelwaterafvoer aan de achterkant van Robur kreeg de nodige opvolging.

Eerst haalden we de planten weg die er de voorbije anderhalf jaar spontaan gegroeid zijn, en dan groeven we ‘beekjes’ uit voor de drainagebuizen, ingebed tussen hergebruikte stroken golfplaat. We willen alles klaar krijgen vóór het weer gaat regenen – en er is nog wel wat werk aan! Hulp vooral deze week welkom, want Den Eik heeft nu een tijd lang maar één vrijwilligster ‘op logies’…

Als alles gaat als gepland, wordt in de week van 5 augustus de kalkpleister gezet. Hopelijk zijn we tegen dan klaar met alle nodige voorbereidingen!

Tot slot nog even een terugblik…

Op 1 mei kwam het team van Kies Positief – meer dagen zonder klagen (de opvolger van de succesvolle “30 dagen zonder klagen”-campagne van een jaar geleden) met veel plezier zelf de handen uit de mouwen steken voor het goede doel! Ze slaagden erin om in enkele uren tijd bijna heel de gevel (houten shingels) in de olie te zetten. Dat zal nog enkele keren nodig zijn, tot het hout voldoende verzadigd is.

Op 6 mei werden op Den Eik twee scènes opgenomen voor de Vlaams-Nederlandse langspeelfilm “Kom hier dat ik u kus”, naar het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck.

--Vingerhoedskruid

En zo ben je weer op de hoogte van het reilen en zeilen van Robur op Den Eik!

-Dream Team (foto Anne Martine Humblet)

Dream Team voor een week of twee! (foto Anne Martine Humblet)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.