Hieronder vind je het team zoals het samengesteld was in 2017, bij het begin van de vzw. Intussen is er een nieuw bestuur en een schitterende kerngroep van vrijwilligers, die de werking van de vzw uitbouwen. Zij zullen zich voorstellen op de nieuwe website!
——————————————————————————-
Marieke Van Coppenolle (initiatiefnemer (eigenlijk uitvoerder) en tot 2022 voorzitter), ook gekend onder de ‘zielnaam’ Zwervende Eik (Wandering Oak) zette als eerste haar schouders onder dit hele project. Ze is ervan overtuigd dat wij met velen samen een droomproject ten dienste van velen waar kunnen maken! Daarom besloot ze om zich ten volle te wijden aan de bouw van Robur.
Ze werd geboren op 21 maart 1960 in Turnhout en groeide op in Brasschaat. Tot haar drie kinderen volwassen waren, leefde ze samen met haar gezin in Kontich-kazerne. Haar hoofdtaak bestond uit huismoederen en vrijwilligen. Sinds 2004 leeft ze eenvoudig en sober in haar omgebouwde lichte vrachtwagen, en zwerft ze, meestal in haar eentje, zoveel mogelijk in harmonie met de natuur. Ze gaat daar waar de agenda van haar ziel haar leidt. Zodra Robur af is en de vzw op eigen vleugels vliegt, hoopt ze de draad van haar zwerversleven weer op te nemen (voorjaar 2023?) – maar alleen als dat ook zo bedoeld is, het leven zelf zal dat uitwijzen.
Ondanks het feit dat ze zelf nauwelijks middelen heeft om rond te komen, heeft ze al haar spaargeld in dit project geïnvesteerd, wetend dat het niet voldoende zou zijn: “Ik weet één ding: als dit project er moet komen, komt het er. Dan komt alles wat ervoor nodig is, op onze weg!”
Hier vind je het uitgebreidere en mysterieuze verhaal van het ontstaan en de evolutie van Robur op Den Eik.
En hieronder een mooi gekaderd en inspirerend kort interview door Martin D. Guevara met een lichtjes vermoeide Marieke, in de zomer van 2018 (klik op ondertiteling voor de Nederlandse vertaling).
Ga zeker ook eens kijken bij de maker van de video, Martín D. Guevara, en
Instagram: @mdguevaraph
Katia Van Avermaet (secretaris), elf in vermomming, werd naar dit project toe getrokken na het lezen van een artikel van Marieke in het blaadje van de Gezinsbond. Het klikte meteen: zowel met Marieke als met het project ‘Robur op den Eik’.
Katia werd geboren op 15 april 1979 in Duffel en groeide op in Boechout. Daar woont ze nu nog steeds samen met haar fantastische man en vijf prachtige kinderen. Het managen en begeleiden van haar gezin komen op de eerste plaats. Daarnaast probeert ze volwassenen en kinderen te helpen op haar ‘eigen-wijze’ manier. Mensen kunnen bij haar terecht voor een voedende babbel, krachtige tools die hen vooruit helpen, inspirerende verhalen, rituelen bij belangrijke levensmomenten en een rustgevende reikibehandeling. Ze houdt ervan om te schrijven en is momenteel bezig met het laten geboren worden van haar eerste boek. Wil je haar nog beter leren kennen? Kijk dan eens op www.elfendroom.be of www.ancalimavzw.wordpress.com!
“Ik engageer me om Robur op den Eik mee te ondersteunen in zijn groei. Ik zal hiervoor zowel praktische hulp als mijn talent als fanclubcoach ter beschikking stellen. Binnen mijn eigen grenzen en mogelijkheden zal ik er zijn als klankbord, motivator en denktank. En wie weet, kan ik in een later stadium mensen die hier logeren wel mee verder helpen?”
Kris Meyers waakt als penningmeester over de financiële kant van Robur op den Eik vzw. Hij heeft een intense job in een internationaal bedrijf en genoot een opleiding in een businessschool. Door voortdurend in aanraking te zijn met ambitieuze professionals ziet hij het belang van een plekje als Robur. Kris ontspant zich het liefst door te sporten, muziek te maken in een orkest, of met architectuur bezig te zijn.
Anne Martine Humblet (Voedster van Den Eik, lichte werkjes en fervente sympathisant), werd geboren op 9 april 1959 in Tienen. Ze is getrouwd en mama van twee volwassen dochters.
Anne Martine groeide eerst op in de stad maar verhuisde daarna naar Bost, waar toen nog veel open natuur was. Ze zwierf met vriendjes en vriendinnetjes door de omgeving en genoot van water (de Grote Gete) en bos en veld (tot de toenmalige E5 werd aangelegd). Ze kwam ’s avonds vol schrammen thuis en sliep als een roos. Voor deze opvoeding DOOR de natuur is ze nog steeds diep dankbaar!
Anne Martine had een hobbelige loopbaan als kraamverzorgster, filmoperatrice en ADL-assistente van mensen met een fysieke beperking. De natuur ontglipte haar onbewust en daarmee ook de verbinding met zichzelf. Enkele jaren geleden kreeg Anne Martine een behoorlijke lichamelijke en mentale burn-out te verwerken. Die hielp haar uiteindelijk stilstaan en weer thuiskomen. Langzaam herontdekte ze de helende kracht van de natuur en hervond zichzelf, dieper en beter geaard dan ooit.
Anne Martine is nu stilaan vrijwillig met mensen aan ’t werken en begint weer enkele engagementen op te nemen. Eentje daarvan is Voedster van Den Eik. Doordat ze geen zwaar werk meer mag verrichten begon ze op Den Eik te koken tijdens meewerkdagen. Dat blijft ze met veel plezier en creativiteit doen!
“Robur op Den Eik brengt alle belangrijke dingen in mijn leven samen: natuur, verbondenheid, heling en thuiskomen bij mezelf. Zo zie je maar: alles wat we nodig hebben komt op onze weg!”
Tony Claessens (Meester van het Vuur op Den Eik, manusje van alles en sympathisant), havenarbeider en vader van drie kinderen. “Ik heb altijd een passie gehad voor natuur en avontuur, vandaar ook mijn genegenheid voor Robur op Den Eik, een mooi project dat natuur, genezing, spiritualiteit en verbondenheid brengt naar de mensen.”
Bart Meyers beheert de website van Robur op Den Eik vzw. Bart werkt als onderzoeker in computerwetenschappen. Hij is daarom een van de vele mensen die een groot deel van hun tijd aan een scherm gekluisterd zitten. Daarom vindt hij de mogelijkheid tot een plek in de natuur, onthaasting en digital detox zo waardevol. Hij vult dit zelf vooral in met (soms lange) fiets- en wandeltochten. Robur kan volgens hem voor velen een baken van rust zijn.
En dan zijn er die talloze andere, vrijwillig helpende handen, niet alleen uit Vlaanderen, maar uit de hele wereld! Zonder al die handen zou Robur er écht niet kunnen zijn!
Maar hoe vinden die de weg naar Den Eik?
Robur op Den Eik is ‘host’ op drie online reizigers-/vrijwilligersplatforms: HelpX, WorkAway, en vooral Worldpackers. We waren blij verrast en trots: van meer dan 5000 hosts over de hele wereld bij Worldpackers bleek Robur op Den Eik voor 2018 bij de 60 geliefdste te behoren!
UPDATE: Sinds september 2019 werkt het project niet meer gestructureerd met internationale vrijwilligers, maar ‘dagjesvrijwilligers’ blijven welkom, tot het niet meer nodig is.